Iman Soeteman  
  Iman Soeteman  
  chef-dirigent 
1982 - 1999

Iman Soeteman werd op 25 maart 1935 te Amsterdam geboren. Zijn eerste muzieklessen kreeg hij van zijn vader. Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium hoorn bij Jan Bos en theoretische vakken bij Willem Hijstek. Hij voltooide zijn studie in 1956. 

Soeteman was van 1969 tot 1996 hoornist bij het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Hij was docent hoorn aan het Utrechts Conservatorium en dirigent van o.a. het Concertgebouw Kamerorkest, het Heemsteeds Kamerorkest en Amsterdams Symphonie orkest Con Brio. Daarnaast was hij partituuradviseur bij televisie-opnamen van concerten en opera's in binnen- en buitenland. Hij werkte o.a. voor de NOS, VARA, VPRO, BBC, ZDF en vele andere omroepen 

Als componist is hij autodidact. Soeteman schreef veel muziek voor blaasinstrumenten. De Symphonie in C is zijn eerste compositie voor groot orkest. De ouverture Sho Jo Ji, geschreven in opdracht van de gemeente Amsterdam, was in Japan zeer succesvol en werd dan ook tijdens de tournee van het Nederlands Blazers Ensemble in 1983 in Tokio opgenomen op grammofoonplaat (CBS/Denon). 

In 1996 werd hem de Minerva Cultuurprijs toegekend door de Heemsteedse Kunstkring voor zijn 30-jarig dirigentschap bij het Heemsteeds Kamerorkest.