Nico Hermans  
  Nico Hermans  
  chef-dirigent 
1953 - 1982

Nico Hermans werd in 1919 in Maastricht geboren. Hij overleed op 11 augustus 1988. Hij studeerde aan het Maastrichts Muzieklyceum en aan het Koninklijk Conservatorium te Kopenhagen, waar hij o.a. leerling was van de componisten Finn Höffding en Poul Schierbeck en van de solocellist van de Berliner Philharmoniker Paulus Bache. 

Hij was cellist in het Utrechts Stedelijk Orkest en tweede dirigent van het Maastrichts Stedelijk Orkest (nu Limburgs Symfonie Orkest). Verder was hij o.m. vele jaren dirigent van het Nationaal Jeugdorkest, het Amsterdams symfonieorkest 'Con Brio', het landelijk FASO symfonieorkest (FASO: Federatie Amateur Symfonie Orkesten) en de Capella Majellana te Utrecht. 

Nico Hermans componeerde symfonische werken, kamermuziek en liederen. Een aantal van zijn composities: Ouverture joyeuse, 1e Symfonie, (Sinfonia breve), 2e Symfonie (Weekend symfonie), Festival ouverture, Miniaturen voor groot orkest, Harpconcert en een Klarinetconcert,.Divertimento piccolo voor hobo, klarinet en fagot; Serenade voor hobo, viool, altviool en cello; Impressieflitsen voor vier fluiten; Ballet pour les petits pieds voor blazersensemble, Quatre impressions voor tenorsaxofoon en piano, La flûte de jade, twee liederen voor alt, fluit en harp, Deux nocturnes voor mezzosopraan met fluit en piano (of strijkorkest) en Sonatine pour les petites mains (Sonatine voor jeugdige personen). 

Van zijn composites is door MuziekGroep Nederland op cd uitgebracht: 'Impressieflitsen' (Q Disc 97021).