Willem de Bordes  
  Willem de Bordes  
  chef-dirigent¬†
2012 - heden


Willem de Bordes studeerde orkestdirectie in Finland bij professor Jorma Panula. Voor het volgen van een aantal internationale masterclasses voor dirigenten werd bij door het Kersjes Fonds voor jonge dirigenten gesteund. Ook volgde hij orkestdirectielessen bij Atso Almila, Daan Admiraal en Ed Spanjaard.

In de afgelopen jaren dirigeerde Willem onder meer het Kuopio Symphony Orchestra, Vaasa City Orchestra, Camerata Finlandia en Pori Sinfonietta in werken van Sibelius, Tsjaikovski, Brahms, Stravinsky, Beethoven en Dvorak. Als dirigent en coach was hij ook te gast bij diverse Conservatoriumorkesten, Universiteitsorkesten en jeugdorkesten. Tijdens de afgelopen editie van de Amsterdamse Cello Biennale dirigeerde hij drie concerten in het Muziekgebouw aan ’t IJ, met Amsterdam Sinfonietta, het Festival Ensemble en The American Cello Band in drie wereldpremieres, de Nederlandse premiere van het celloconcert ‘Levante’ van Ivan Fedele en in werk van Lex van Delden en Hans Werner Henze.

Afgelopen seizoen was hij onder meer werkzaam als assistent dirigent van onder meer Sir Mark Elder bij het Rotterdams Filharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Dit seizoen assisteert hij bij de Nederlandse Opera de dirigenten George Benjamin en Franck Ollu voor de Nederlandse premiere van de opera ‘Written on Skin’. Ook dirigeert hij tijdens de Amsterdamse Cello Biennale het Festivalensemble in een programma met Kammermusik III van Paul Hindemith en een nieuw celloconcert van de Finse componist Uljas Pulkkis in het Muziekgebouw aan het IJ.¬†

Willem de Bordes studeerde ook viool aan het Conservatorium van Utrecht. Zijn eerste fase studeerde hij bij Lex Korff de Gidts en Emmy Verhey, de tweede fase voltooide hij bij Alexander Kerr, concertmeester van het Concertgebouworkest. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasses bij Viktor Liberman, Thomas Brandis, Charles-Andre Linale, Rainer Kussmaul en Milan Skampa. Ook studeerde Willem in Utrecht drie jaar muziekanalyse, harmonie- en vormleer bij Wim Witteman. Naast zijn conservatoriumstudie studeerde hij rechten aan de Universiteit van Amsterdam, met het recht van Intellectuele Eigendom als afstudeerrichting. 

Na zijn studies remplaceerde hij als violist in onder meer de Radio-orkesten, Rotterdams Philharmonisch orkest, het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Nederlands Filharmonisch Orkest. Naast zijn werkzaamheden als dirigent is Willem verantwoordelijk voor de programmering van Amsterdam Sinfonietta.