Peter Biloen  
  Peter Biloen  
  chef-dirigent
1999 - 2009


Peter Biloen is winnaar van de nationale dirigentenprijs 2005 van het Anton Kersjesfonds en van een beurs voor de ‘American Academy for Conductors’ te Aspen, Colorado waar hij in 2003 de onderscheiding ‘Academy Conductor’ kreeg en opnieuw werd uitgenodigd voor deelname in 2004. 
Deze prestigieuze academie staat onder de leiding van David Zinman en maakt deel uit van het Aspen Music Festival. 

Momenteel is hij assistent dirigent bij zowel het Radio Filharmonisch Orkest als ook bij de Radio Kamer Filharmonie; hij heeft met beide met orkesten gewerkt in repetities, radio- en tv-opnames. Aangesteld in 2006 en nu in zijn tweede seizoen, assisteert Biloen de chef dirigent Jaap van Zweden en gastdirigenten als Edo de Waart, Gennady Rozhdestvensky, Mark Elder en Frans Bruggen.

In 2004 was Peter Biloen de eerste Nederlandse dirigent die een plaats wist te veroveren in de finale van het ‘Donatella Flick Conducting Competition’. Als een van de drie finalisten dirigeerde hij een concert met het London Symphony Orchestra in de Barbican Hall te Londen; een debuut dat goed werd ontvangen in de pers. 
Biloen was reeds gastdirigent bij het Gelders Orkest en het Residentie Orkest en in het buitenland dirigeerde hij het Nationaal Symfonieorkest van Paraguay en het Moskou Symfonie Orkest. 

Als artistiek leider van het symfonieorkest Con Brio werd hij door de pers geprezen voor zijn avontuurlijke en vernieuwende programmering. Biloen brengt graag klassiek en modern repertoire bij elkaar, dirigeerde verschillende wereldpremières en ook werken van eminente componisten als Louis Andriessen, Luciano Berio, Luigi Dallapiccola en Karlheinz Stockhausen. Hij dirigeerde een productie van muziektheatergroep ZT Hollandia tijdens het Holland Festival en in het buitenland.

Peter Biloen begon zijn opleiding orkestdirectie in de Verenigde Staten. Na het behalen van het bachelor’s degree aan de New England Conservatory of Music in Boston, studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en haalde zijn diploma orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Jorma Panula, Yuri Simonov, David Zinman en Hans Vonk zijn belangrijke mentors voor hem geweest. 

Tevens opgeleid als altist, werkte Biloen in vaste dienst van het Radio Filharmonisch Orkest en als gast bij het Nederlands Kamerorkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Zijn brede ervaring met het spelen in orkesten met dirigenten als Pierre Boulez, Riccardo Chailly, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Lorin Maazel, Kurt Sanderling en Evgeny Svetlanov vormde voor Biloen de basis van zijn eigen dirigeren.

In oktober 2007 was hij te gast in het grote festival van Yuri Kasparov in Moskou, alwaar hij het Moskou Symfonie Orkest dirigeert in werken van Nederlandse en Russische componisten – het concert vindt plaats in het Tsjaikovsky Conservatorium. In december geeft hij een concert met het Schönberg Ensemble en in het voorjaar 2008 concerten met Holland Symfonia in het Concertgebouw te Amsterdam.